Veelgestelde vragen

Meest gestelde vragen en antwoorden over klassieke homeopathie.

Ik heb wel vaker homeopathische middeltjes gebruikt van de drogist of apotheek. Deze middelen helpen niet bij mij. Dan helpt klassieke homeopathie toch ook niet?
Ieder mens is uniek en in de klassieke homeopathie zoek je naar het middel dat het meest past bij het individu. De middelen die je in de winkel koopt zijn vaak de zogenaamde complexmiddelen. Een complexmiddel bestaat uit meerdere homeopathische middelen passend bij een klacht. Bijvoorbeeld tegen buikpijn. Niet al deze middelen zijn nodig en bij lang gebruik kan het juist nieuwe klachten veroorzaken. In de Klassieke homeopathie ga je op zoek naar de oorzaak van de klachten. Die oorzaak kan bij iedereen anders zijn. Daarnaast hebben mensen verschillende karakters. Het middel wordt gezocht op het totaalbeeld van symptomen op fysiek en emotioneel gebied. Als een middel niet passend is dan zal het u dus niet helpen.

Kan ik stoppen met medicijnen die zijn voorgeschreven door mijn (huis)arts?
Nee, u mag nooit zomaar stoppen met medicatie voordat u dit heeft besproken met uw behandelend arts of therapeut. Dit geld ook voor de behandeling bij dieren.

Kan ik Klassieke Homeopathische middelen tegelijk gebruiken met andere medicijnen?
Ja, dat is mogelijk maar dat moet wel per geval bekeken worden. De dosering en frequentie kan bijvoorbeeld worden aangepast.

Als het niet helpt, schaadt het dan ook niet?
Ondanks dat homeopathie een milde natuurgeneeswijze is, is het belangrijk dat u begeleid wordt door een kundig iemand. Verkeerd gebruik van homeopathische middelen kunnen wel degelijk klachten geven.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Klassieke Homeopathische middelen?
In het begin kunnen de klachten iets verergeren, ook wel beginverergering genoemd. Als het middel juist is zal vrij snel een verbetering van de klachten volgen.

Ik ben zwanger, kan ik zonder gevaar ook homeopathie gebruiken?
Advies is om dit in overleg met een klassiek homeopaat of artshomeopaat te doen.

Ik ben allergisch voor veel middelen, kan ik dan wel tegen homeopathische middelen?
Homeopathische middelen geven een prikkel tot zelfgenezing, dus het kan ook juist zorgen dat de allergie minder wordt.

Mag ik alcohol drinken als ik homeopatische middelen gebruik?
Ja dat mag, losstaand van het feit of alcohol gezond is ja of nee. Cafe√Įnehoudende dranken zoals koffie en Red Bull kunnen net als mint (denk aan tandpasta) de werking van de homeopathie verminderen.

Mijn klachten zijn alleen maar verergerd sinds ik een homeopathisch middel gebruik, moet ik stoppen met het middel?
Ik raad uw aan om altijd eerst te overleggen met uw behandelaar. Bij zelfmedicatie zou ik zeker stoppen want het middel is niet juist als de klachten alleen maar verergeren.

Kunnen baby’s zonder gevaar homeopathische middelen gebruiken?
Ja, maar wel in overleg met een klassiek homeopaat of artshomeopaat.

Ik vind het niet prettig veel persoonlijke zaken te bespreken. Er kan toch ook gewoon naar de klacht gekeken worden zonder veel privé informatie te geven?
U vertelt alleen wat u zelf wilt vertellen. De ene persoon is meer gesloten dan de ander en ook dat wijst weer naar bepaalde middelen.

Mijn huisdier komt uit een asiel, ik weet niets van zijn/haar achtergrond, kan klassieke homeopathie dan wel helpen?
Ja, want aan de hand van het gedrag van uw dier en zijn of haar klachten kunnen we het meest passende middel vinden.