Blaasontsteking (cystitis) en homeopathie

Blaasontsteking is een klacht waar helaas heel veel volwassenen en kinderen last van kunnen hebben. Ook zien we dat deze klacht bij sommige mensen regelmatig terug kan komen. De meeste blaasontstekingen gaan gepaard met pijnklachten voor, tijdens of na het plassen. Als u een blaasontsteking vermoed, ga dan altijd eerst naar uw huisarts. Een blaasontsteking is niet onschuldig en als deze niet op tijd behandeld wordt kan het bijvoorbeeld uitmonden in een nierbekkenontsteking.

Als een blaasontsteking steeds terug komt kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Helaas is deze reden vaak niet zo makkelijk te vinden en te verhelpen. Ook kan het zijn dat het wenselijk is om geen antibiotica te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een allergie voor antibiotica of een zwangerschap.

Een terugkerende ontsteking in het lichaam, wijst er vaak op dat de persoon niet helemaal fit is. Het juiste homeopathische middel zorgt ervoor dat iemand weer lekker in zijn vel komt te zitten en de blaasontstekingen veel minder kans hebben om terug te keren. Het juiste homeopathische middel kan ingezet worden zodra de blaasontsteking de kop op steekt. Als een soort eerste hulp middel. Dit geeft vaak direct verlichting.

Echter als de blaasontsteking regelmatig te kop op steekt is het beter een middel uit te zoeken dat er voor zorgt dat de cystitis niet meer terugkomt. U hoeft dus niet te wachten totdat u weer een blaasontsteking heeft, voordat u een homeopaat raadpleegt!

Voorbeeld casus 1:

Een vrouw van 33 jaar komt in de praktijk met steeds terugkerende blaasontsteking. Nu ze voor de vierde keer dit jaar weer een antibioticakuur heeft voorgeschreven gekregen vindt ze het genoeg en gaat op zoek naar een alternatieve therapie. Je kan hier niet meer spreken van een acute blaasontsteking maar een steeds terugkerende of chronische blaasontsteking.

Tijdens het consult verteld ze behalve over de blaasontsteking ook over andere lichamelijke en mentale klachten. Hierdoor krijg ik een totaalbeeld van de klachten en het karakter van deze vrouw. Na inname van het gekozen homeopathische middel lijkt de blaasontsteking even op te vlammen maar blijft daarna bijna een jaar weg. Als hij dan weer de kop op steekt is 1x herhalen van het homeopathische middel voldoende. Tot nu toe is de blaasontsteking niet meer terug geweest en daarbij zijn door het middel ook veel andere ongemakken verdwenen.

Voorbeeld casus 2:

Een jong meisje van 7 jaar heeft voor het eerst last van acute blaasontsteking. Omdat haar moeder het liefst geen antibiotica geeft komt ze naar de praktijk. Tijdens het plassen is er een brandende pijn en er is continue aandrang voor het plassen van kleine beetjes. Het meisje is huilerig, lusteloos en snel geïrriteerd. Omdat dit de eerste keer is dat het meisje blaasontsteking heeft adviseer ik een acuut middel op het beeld wat ik zie. Mochten deze klachten vaker terug komen dan moeten we meer naar het totaalbeeld gaan kijken.

Na inname van het middel knapt het meisje binnen een paar dagen helemaal op. Als de urine opnieuw wordt gecontroleerd bij de huisarts is deze schoon.