Stress bij verhuizing

Na drie jaar lang zoeken naar een goede locatie is het eindelijk gelukt.
We hebben een huis gevonden dat voldoet aan al onze eisen. Er moest een tuin bij zijn voor mijn twee schapen en ruimte voor een homeopathiepraktijk. Daarnaast mag het ook weer niet te afgelegen zijn omdat het wel te bereiken moet zijn voor mijn oude en nieuwe patiƫnten. En dan ook graag nog op redelijke reisafstand van de regio Rotterdam en natuurlijk niet geheel onbelangrijk financieel haalbaar. Nou ga er maar aan staan. Maar zoals ik al aangaf het is gelukt. We hebben ons droomhuis gevonden in Made, provincie Noord-Brabant. Ons eerste carnaval hebben we al achter de rug.
Maar voordat we eindelijk een beetje konden gaan genieten van het huis en de nieuwe omgeving is er veel zware arbeid en stress aan voorafgegaan. Niet alleen voor mijn vriend Jos en mijzelf maar ook voor mijn katten Timo en Raya. Ik bedoel dan natuurlijk de stress want ik heb mijn katten geen dozen laten inpakken en sjouwen.

Katten en eigenlijk ook alle andere diersoorten zijn vaak heel sensitief. Ze voelen altijd goed aan als er iets aan de hand is. Het zijn net kleine vergaarbakjes. Alles nemen ze in zich op of ze nu willen of niet. Veel dieren zijn van slag als de eigenaar verdrietig is of als er ruzie in een familie is. Ze trekken zich terug of zoeken juist de verdrietige persoon op. Als zo’n situatie lang duurt of verschillende dingen elkaar opvolgen kan een dier echt ziek worden. Bij honden zie je vaak dat ze op hun poten gaan bijten of lusteloos worden. Katten kunnen bijvoorbeeld ineens onzindelijk worden of zichzelf gaan kaallikken.

Een verhuizing is zo’n situatie die veel stress met zich meebrengt voor mensen en dieren. Alle spullen worden verplaatst of ingepakt. Vaak komen er in die periode veel mensen over de vloer. Bijvoorbeeld een makelaar met kijkers. Vrienden die komen helpen verhuizen. Belangrijk is dat katten op dat moment een veilige plek hebben in het huis. Een eigen kamer met hun eigen spulletjes. Zodat ze zich terug kunnen trekken van alle drukte. Iedere kat is echter anders. De ene kat zal er dus veel meer last van hebben dan de andere. Er zijn katten die zo relaxt zijn dat ze overal bij willen zijn of op een afstandje toezicht houden. Het lijkt wel of ze in de gaten houden of je het kattenvoer niet vergeet in te pakken. Maar er zijn ook de gevoelige, angstige katten die al dagen van tevoren van slag zijn. De katten die als je, je koffer inpakt voor een vakantie spontaan een blaasontsteking krijgen of gaan niezen. Zodat je bij iedere vakantie stiekem je koffer inpakt en die als de kat niet kijkt snel naar de auto brengt. En dan denken dat hij het niet door heeft. De kat heeft de spanning allang gevoeld.

Met de Resque Remediedruppels van Bach Bloesem kun je lichte vormen van stress wel een beetje ondervangen. Je kunt een aantal druppels in het drinkwater doen. Maar vaak is dit niet voldoende. Homeopathische middelen werken vaak dieper en kunnen in veel gevallen een oplossing bieden.

Nadat al onze spullen waren overgebracht zijn we nog een keer heen en weer gereden om de katten op te halen. In het oude huis zaten ze tijdens de verhuizing veilig in een apart kamertje met vertrouwde spulletjes. Ook ik heb twee totaal verschillende katten. Raya de poes is vrij rustig en Timo de kater is een angsthaas. In het nieuwe huis aangekomen was dit verschil duidelijk te zien. Raya ging direct op onderzoek uit. Alles besnuffelen en overal opspringen. Maar Timo vond het doodeng in dat nieuwe vreemde huis. Hij kroop weg tussen de kussens van de bank en kwam er uit zichzelf niet meer achter vandaan. Ook met eten was hij niet te lokken. Terwijl dat normaal toch een van de belangrijkste dingen in zijn leven is. Maar de angst voor het onbekende was nu dus erger dan de honger. Ook ik heb het eerst geprobeerd met druppels Resque Remedie maar dat werkte op dat moment niet bij Timo.
Natuurlijk mag hij best even de tijd krijgen om te wennen maar hij zal toch ook een keer moeten eten en drinken. Ook was hij al een tijd niet op de kattenbak geweest. Dus ik moest iets anders gaan proberen.

Nu zijn er homeopathische middelen die goed werken bij angst. Als het echt een vorm van doodsangst is zijn er middelen als Aconitum en Opium die goed kunnen helpen. Welke je in een bepaalde situatie nodig hebt is afhankelijk van de staat waar het dier in is. Hij kan stil zijn, teruggetrokken, moeilijk te bereiken of juist hysterisch van angst. En zo zijn er natuurlijk nog meer reacties op een bepaalde gebeurtenis. Deze reactie bepaalt mede de keuze van je middel.

Echter als de klachten al langere tijd aanwezig zijn is het beter een constitutiemiddel bij het dier te zoeken. Hiermee bedoel ik het homeopathische middel dat het meest past bij het totaalbeeld van het dier. Je kijkt dan naar de klachten op lichamelijk en geestelijk niveau en naar het karakter van het dier. Want dieren die op een bepaalde situatie reageren met bijvoorbeeld plassen in huis zijn vaak altijd al onzeker en snel angstig geweest. Daarnaast kan een kat heel stabiel zijn maar na bijvoorbeeld een brand in huis veranderd zijn in een angstig dier. Dan is het belangrijk om zowel het beeld van voor de brand als na de brand te weten.

Timo is altijd al niet zo’n held geweest. Terwijl hij de brutaalste uit het nest was.
Raya daarentegen was toen we haar uit het asiel haalde erg angstig. Maar toen ze haar vertrouwen had herwonnen werd ze heel erg rustig. Waarschijnlijk heeft ze voordat ze in het asiel kwam iets vervelends meegemaakt. Zo zie je dus dat elke kat uniek is. Daardoor is de keuze van het meest passende homeopathische middel erg belangrijk. Is het niet passend genoeg dan zal het niet werken. Vaak wordt er dan gezegd dat homeopathie niet werkt. Niets is minder waar. Er is gewoon een verkeerde middelkeus gemaakt.

Timo reageerde in ieder geval goed op het homeopathische middel. Hij kwam voorzichtig achter de kussens van de bank vandaan en ging uiteraard eerst op zijn bakje met voer af. Want dat is zoals ik al eerder verteld heb toch wel erg belangrijk voor hem. Inmiddels zijn beide katten gewend aan het nieuwe huis en wij ook.

Er zijn echter ook katten die na een verhuizing gaan sproeien in huis. Dit komt vaak doordat de kat onzeker is over de nieuwe situatie waarin hij of zij beland is. Probeer dit te voorkomen door je dieren een veilig plekje te geven voor, tijdens en na de verhuizing. Gaat de kat dan toch naast de bak plassen of sproeien in huis en is er geen medische oorzaak (o.a. blaasontsteking) te vinden, dan kan homeopathie vaak een oplossing bieden.

Voor meer informatie over homeopathie bij mens en dier kunt u mijn website bekijken of bellen! Het telefoonnummer vindt u op mijn website.

Nancy Groeneveld, Klassiek homeopaat
Geplaatst op: 29 mei 2009.