“Al sinds haar jeugd is Nancy Groeneveld verslingerd aan dieren. Inmiddels spelen ze ook
een hoofdrol in haar werk. Dat gebeurt op verschillende manieren: Nancy is klassiek
homeopaat en behandelt zowel mensen als dieren. Ook verzorgt ze trainingen aan hulpdiensten
zoals de brandweer over het omgaan met dieren in nood.”
Dieren hebben altijd als een rode draad door mijn leven gelopen”, vertelt Nancy Groeneveld in Made (N.Br.). ,,Als kind bracht ik al gewonde vogeltjes naar de opvang.” Toch koos Nancy na haar school niet direct voor werken met dieren. Ze had diverse banen variërend van anesthesieassistente tot technisch tekenaar. ,,In dat laatste beroep kreeg ik last van RSI, en ik moest op zoek naar wat anders. Omdat ik altijd al geïnteresseerd was in homeopathie, besloot ik een opleiding op dat vlak te gaan volgen. In dezelfde periode zette een vriend met een boerderij me op het spoor van een kinderboerderij in Zwijndrecht waar ik als educatief medewerkster aan de slag kon”, vertelt Nancy. ,,Dat beviel me vanaf het begin prima.”
Naast haar werk was Nancy ook al jarenlang actief als vrijwilliger op de dierenambulance. Daar deed ze veel ervaring op met zieke en gewonde dieren, en dieren in nood. Tijdens een oefening van de Zwijndrechtse brandweer op de kinderboerderij in 2005 bleek dat er bij de brandweerlieden weinig
kennis aanwezig was over omgaan met dieren in nood. ,,In die tijd verzorgde ik al cursussen voor nieuwe chauffeurs op de dierenambulance. Daarom durfde ik het wel aan om de Zwijndrechtse brandweer een cursusavond aan te bieden waarin ik ze kennis heb bijgebracht over dieren, al dan niet gewond, in moeilijke situaties.”
Van het één kwam het ander. Nancy kreeg veel positieve reacties, en de cursus kwam ook andere brandweerlieden ter ore. Het gevolg was dat diverse korpsen in de regio Rijnmond de afgelopen jaren een beroep deden om Nancy om hen bij te scholen over dieren in noodsituaties. Inmiddels is Nancy
met haar man verhuisd naar Made in Noord-Brabant. En ook in die regio weten de brandweerkorpsen haar te vinden.
Nancy verzorgt haar curssen met veel enthousiasme en ervaart dat ze in een behoefte voorziet. ,,Veel brandweermannen weten erg weinig over beesten, en over hoe je daar mee om moet gaan. Tegelijkertijd hebben ze er regelmatig mee te maken.” Ze schudt het ene na het andere voorbeeld uit haar mouw.
,,Hoe pak je het beste een kat uit een boom? Hoe zie je dat een hond wel of niet agressief is? En hoe pak je een zwaan? Allemaal zaken waar ook brandweerlieden in hun werk zo nu en dan tegenaan lopen. En dan is het wel handig dat je weet hoe te handelen. Neem nou bijvoorbeeld vogels als reigers en ooievaars. Het eerste wat ze doen als je in de buurt komt, is naar je ogen pikken. Dus zorg dat je ogen beschermd zijn als je op ooievaars
en reigers afgaat.”
De dierenkenner merkt dat de hulpverleners in Noord-Brabant vaker met grote dieren te maken hebben dan hun collega’s in de buurt van Rotterdam. Daarom heeft ze haar cursus uitgebreid met informatie over boerderijdieren. ,,Als je paard te water is geraakt, is het wel handig dat de brandweer weet dat je
zo’n dier niet met een touw aan het halster uit het water mag trekken. In tegenstelling tot een koe, overleeft een paard dat niet. Bij een paard moet je zorgen voor ondersteuning van de achterhand, bijvoorbeeld een brandweerslang om de kont van het paard doen, en daar aan trekken.”
De cursus zit vol praktische weetjes. Zo legt Nancy aan de hulpverleners uit hoe je snel en makkelijk een schaap op zijn kont zet, en wat het betekent als een paard zijn oren naar achteren doet. ,,Het zijn vaak eenvoudige feitjes waar mensen in de praktijk veel gemak van kunnen hebben. Bijvoorbeeld
hoe je een paard mee kunt nemen als je alleen een stuk strotouw bij je hebt. Ik leer ze hoe je heel eenvoudig een halstertje van dat touw kunt maken.”
Inmiddels is Nancy bezig haar cursus uit te breiden met informatie over exotische dieren. ,,Ook die komen brandweerlieden steeds vaker tegen in hun werk. Vooral slangen ontsnappen nogal eens.”
Homeopathie
De dierencursussen maken het werk als klassiek homeopaat voor Nancy afwisselend. Dit werk is inmiddels al weer een aantal jaren haar hoofdactiviteit. Daarbij richt ze zich zowel op mensen als dieren. ,,Homeopathie bij In de weide achter haar huis houdt Nancy twee schapen. Dierenhomeopathie is nog niet heel bekend, zeker niet in de eerste jaren dat ik er mee bezig was. Inmiddels heeft de school voor homeopathie in Amersfoort een speciale opleiding homeopathie Dieren. Ik werk daar als gastdocent aan mee.”
Over de toepassing van homeopathie als geneeswijze zijn de meningen verdeeld. Nancy trekt zich daar niets van aan. ,,Zelf ben ik geen zweverig type, maar juist heel nuchter. Zeker bij dieren kun je ervaren dat homeopathie echt werkt. Dieren kun je immers niets wijs maken. Ik heb bijvoorbeeld mijn eigen twee schapen met behulp van een homeopatische behandeling door een blauwtonginfectie geholpen.”
Een belangrijk onderdeel van het werk van een homeopaat is observeren. ,,Vooral bij dieren moet je daar tijd voor uittrekken. Dieren zijn wat dat betreft een beetje vergelijkbaar met mensenbaby’s. Die kunnen je ook niet vertellen wat er aan schort. Een goed beeld vormen is nodig om het juiste middel te kunnen adviseren.”
Nancy merkt dat in de reguliere geneeskunde steeds meer mensen open staan voor alternatieve geneeswijzen, waaronder homeopathie. ,,En dat geldt ook voor dierenartsen. Een groeiende groep erkent dat de gangbare diergeneeskunde haar beperkingen heeft. Homeopathie kan soms een goede aanvulling zijn op een diergeneeskundige behandeling. Actueel is de discussie over het verminderen van het gebruik van antibiotica. Om de doelstellingen te bereiken op dit vlak kan homeopathie een nuttige rol vervullen.”
Boerenvee 5-2011 door Berrie Klein Swormink